| DAY 1 | | | | |
|-------------------------|-------------------|--|---|-------------------------|
| Start Time | Duration | General Topic | Content | End Time |
| 9:00 AM | 45 min | Welcome | Training Objectives Individual Introductions Announcements Brief history of TP | 9:45 AM |
| 9:45 AM | 45 min | Introduction & Theoretical Foundations | • What is Theraplay? • Theoretical Review | 10:30 AM |
| 10:30 AM 10:45 AM | 15 min 105 min | Break Dimensions | The Four Dimensions of TheraplayThe Importance of Play | 10:45 AM 12:30 PM |
| 12:30 PM | 30 min | Lunch | | 1:00 PM |
| 1:00 PM | 90 min | Treatment Process | The Theraplay Protocol MIM Administration Observation and Analysis of the MIM | 2:30 PM |
| 2:30 PM | 15 min | Break | | 2:45 PM |
| 2:45 PM | 60 min | MIM Analysis Continued | Observation and Analysis of the MIM (continued) | 3:45 PM |
| 3:45 PM | 45 min | Role Play | Structure Activities demonstration and practice | 4:30PM |

| | DAY 2 | | | | |
|---------------|----------|-------------------------|---|-------------|--|
| Start Time | Duration | General Topic | Content | End Time | |
| 9:00 AM | 120 min | MIM Feedback Process | How to plan, prepare and conduct parent feedback sessions Treatment Planning Review of Feedback session with Demonstration family | 11:00 AM | |
| 11:00 AM | 15 min | Break | | 11:15 AM | |
| 11:15 AM | 45 min | Role Play | Engagement Activities demonstration and practice | 12:00 PM | |
| 12:00 PM | 30 min | Sequence of a Session | Integrating information from assessment and theory to consider how to plan your sessions Planning Theraplay sessions | 12:30 PM | |

| | | | What might a first session look like for our demonstration case | |
|------------|--------|--|--|------------|
| 12:30 PM | 30 min | Lunch | | 1:00 PM |
| 1:00 PM | 45 min | Demonstration Family: 1 st session | Review video of first session with demonstration family Process session plan and adjustments made by practitioner | 1:45 PM |
| 1:45 PM | 45 min | The Role of Touch | Review of and discussion about the importance of touch Nurture Activities demonstration and practice | 2:45 PM |
| 2:45 PM | 15 min | Break | | 3:00 PM |
| 3:00 PM | 90 min | Demonstration Case Wrap - UP | Review video of treatment progression Discuss increasing role of parents Discuss ongoing role of practitioner Discuss and highlight practitioner guiding parents to increased confidence and competence Observations re: treatment progress related to treatment goals | 4:30 PM |

| | DAY 3 | | | | |
|---------------|----------|---|---|-------------|--|
| Start Time | Duration | General Topic | Content | End Time | |
| 9:00 AM | 120 min | Principles for working with parents | Preparing the parents Developing parental empathy Building parental competence Contraindications for including parents Addressing parent's needs – impact of their own trauma and attachment history | 11:00 AM | |
| 11:00 AM | 15 min | Break | | 11:15 AM | |
| 11:15 AM | 75 min | Theraplay with Complex Trauma | Impact of trauma on children and families Review of theory Why Theraplay and how it can help Adapting Theraplay for working with complex trauma Contraindications for using Theraplay Combining treatment modalities | 12:30 PM | |

Level One Theraplay & Marschak Interaction Method Agenda – Participant

| 12:30 PM | 30 min | Lunch | | 1:00 PM |
|-------------|---------|--|--|------------|
| 1:00 PM | 45 min | Trauma Continued | | 1:45 PM |
| 1:45 PM | 90 min | Role Play | Challenge Activities demonstration and practice | 2:30 PM |
| 2:30 PM | 15 min | Break | | 2:45 PM |
| 2:45 PM | 105 min | Phases of treatment & Working with and Managing Resistance | Typical progression of treatment Termination Identifying causes of resistance Managing resistance | 4:30 PM |

| | DAY 4 | | | | |
|---------------|----------|---|--|-------------|--|
| Start Time | Duration | General Topic | Content | End Time | |
| 9:00 AM | 45 min | Countertransference & Complex Parents | Countertransference in Theraplay Identifying & managing countertransference reactions in Theraplay Identifying Complex parents Recommendations for working with Complex parents | 9:45 AM | |
| 9:45 AM | 45 min | Foster Care or Developmental Delays (includes Autism) [Select based upon participants] | Implementing Theraplay with specific populations Adaptations | 10:30 AM | |
| 10:30 AM | 15 min | Break | | 10:45 AM | |
| 10:45 AM | 60 min | Adolescents | Implementing Theraplay with specific populations Adolescent development Adaptations & considerations | 11:45 AM | |

Level One Theraplay & Marschak Interaction Method Agenda – Participant

| 11:45 AM | 45 min | Implementation Discussion | Theraplay in your work place – what obstacles may arise Psychoeducation for administrators Logistics of incorporating Theraplay in your practice | 12:30 PM |
|-------------|--------|------------------------------|---|-------------|
| | | | Ethical use of the model based upon credentials | |
| 12:30 PM | 30 min | Lunch | | 1:00 PM |
| 1:00 PM | 90 min | Application Role Play | Participants have prepared a treatment plan that integrates what they have learned based upon a case they have worked on, currently work with, or plan to work with. | 2:30 PM |
| 2:30 PM | 15 min | Break | | 2:45 PM |
| 2:45 PM | 30 min | Certification Process | Review and discussion of Certification Process Participant Questions Theraplay Service Mark Evaluations (review of online process if online evaluation being used) | 3:15 PM |
| 3:15 PM | 15 min | Good Bye Games | Group Games | 3:30 PM |

Participants are asked to read Chapters 1, 2 & 4 of the Theraplay Text prior to day 1 and complete a homework assignment after day 3 integrating material covered in preparation for their application role play for the additional 1 hour of training.